Prisjećamo se pjevača, kantautora i šanonijera Kemala Montena

Prošlo je 8 godina od kada nas je napustio jedan od najomiljenijih bosanskohercegovačkih kantautora Kemal Monteno koji je preminuo 21. siječnja 2015. godine.

Rođen u Sarajevu 1948., svoju bogatu glazbenu karijeru započinje u drugoj polovici 60-ih godina, točnije nastupom na festivalu „Vaš šlager sezone“ s pjesmom “Lidija” koja je osvojila prvu nagradu. Ovom festivalu Monteno je ostao vjeran i idućih godina, a za njega je napisao neke od svojih najljepših šansona poput “Zemljo moja” (1977. godine) i “Sarajevo, ljubavi moja” (1976. godine) koju je otpjevao na 10. jubilarnom Šlageru sezone.

Kroz 70-e godine prošlog stoljeća moglo ga se vidjeti na Opatijskom te Zagrebačkom festivalu gdje je redovito osvajao nagrade publike i žirija, a njegov diskografski početak vezan je uz album „Muziko, ljubavi moja” objavljen 1973. za tadašnji Jugoton. Na njemu se između ostalih hitova nalazi i pjesma “Jedne noći u decembru”, posvećena njegovoj ljubavi iz mladih dana, supruzi Branki.

S mediteranskim štihom i bosanskom dušom koju je unio u svoje pjesme, Monteno je stvorio svoj glazbeni izričaj koji je obilježio njegovu preko 40 godina dugu karijeru. Ljubavne pjesme bile su njegov nepresušan izvor i njegova iskrena ispovijed u kojoj je opisivao životne situacije u kojima su se našli on ili njemu bliski ljudi. U svojim šansonama se rijetko ponavljao, a svoj vrhunski kantautorski rukopis dokazivao je vještim pretapanjem ljubavnog motiva u jednostavan izraz s mediteranskim šarmom talijanske kancone.

Osim što je pisao za sebe, Kemal Monteno je napisao brojne pjesme i za svoje kolege Arsena Dedića, Zdravka Čolića, Olivera Dragojevića, Terezu Kesoviju, Gabi Novak. Nedu Ukraden, Dražena Žerića, Ismetu Krvavac, Paulu Jusić, Anicu Zubović, Mišu Kovača, Kseniju Erker, Duška Lokina, Kiću Slabinca, Dalibora Bruna i mnoge druge, a često su upravo njegove pjesme bile zaslužne za uspjeh njegovih kolega.

Krajem 2012. godine više od 40 godina karijere obilježio je koncertom u sarajevskoj Zetri, a posljednji studijski album „Šta je život” objavio je 2013. godine. „Bacila je sve niz rijeku”, „Nije htjela”, „Jedne noći u decembru”, „Sarajevo, ljubavi moja”, „Šta je život”, „Daleko“ samo su neke od pjesama kojima se Kemo upisao u glazbenu povijest i vječno zadužio kulturu ovih prostora.

(4)

Prisjećamo se pjevača, kantautora i šanonijera Kemala Montena