Prošlo je godinu dana od kada nas je napustio Kornelije Kovač

Kornelije Kovač, jedan od najpoznatijih skladatelja na ovim prostorima, preminuo je 13. rujna 2022. u 81. godini života.

Rođen je u Nišu 1942. godine u glazbenoj obitelji, a svoju prvu skladbu “Pusti trotoari” skladao je već s četrnaest godina. Zahvaljujući glazbenom obrazovanju, Kornelije je na glazbenoj akademiji u Sarajevu postao skladatelj, pijanist, producent i aranžer. Dugu i uspješnu karijeru započeo je već 1961. godine osnivanjem svog prvog sastava BKB, a radilo se o jazz triju koji je tada nastupao na jazz festivalima. Godine 1966. pridružio se poznatom sarajevskom pop rock bendu Indexi kojima je napisao “Boj na Mišaru” i “Ako jednom budeš sama”. Dvije godine kasnije preselio je u Beograd gdje je osnovao jedan od najpoznatijih rock sastava, Korni grupu.

Unatoč kratkom postojanju, Korni grupa je ostavila neizbrisiv trag u povijesti domaćeg rocka, a njihove pjesme nalaze se i u najprodavanijoj ediciji Croatia Recordsa, “The Ultimate Collection”.  Za svoj izniman skladateljski rad Kornelije je dobio i posebno priznanje koje mu je 2016. godine uručio Želimir Babogredac, direktor Croatia Recordsa.

Kornelije Kovač glazbu je pisao sa strašću, kombinirao je rock, jazz, klasiku, etno, filmsku i kazališnu glazbu smatravši da glazba nema granica. Njegovi hitovi obilježili su brojne karijere najpopularnijih pjevača ovih prostora: Zdravka Čolića (“April u Beogradu”, “Živiš u oblacima”, “Zvao sam je Emili”, “Jedna zima sa Kristinom”, “Jedina”, “Mađarica”), Bisere Veletanlić, Olivere Katarine, Lepe Brene (“Sanjam”, “Sitnije Cile, sitnije”) i mnogih drugih. Skladao je i filmsku glazbu, a najpoznatiji filmovi su: “Bube u glavi”, “Kvar”, “Una”, “Ljubi, ljubi al’ glavu ne gubi”.

(3)

Prošlo je godinu dana od kada nas je napustio Kornelije Kovač