Tereza Kesovija pjeva u Tvornici kulture 6. travnja

Tereza Kesovija, hrvatska glazbena diva, nastupit će u Tvornici kulture u četvrtak, 6. travnja 2023. godine.

Nakon sjajnog nastupa Stjepana Jimmyja Stanića i Drage Diklića ciklus RANDEVU U OSAM nastavlja se koncertom neponovljive Tereze.

Tereza Kesovija čitav je život posvetila glazbi. Od osnovne je škole svirala flautu, a dok je studirala na zagrebačkoj Akademiji bila je članicom simfonijskog orkestra Radio Zagreb. Svoj je prvi veliki nastup imala 1961. u zagrebačkom Varijetetu, a ubrzo je počela nastupati i u inozemstvu. Tereza se istaknula nastupima na brojnim festivalima na kojima je dobila mnoge nagrade i priznanja, a neki od njih su festival u Splitu, Zagrebfest, festival Melodije hrvatskog Jadrana, Opatijski festival Dani jugoslavenske zabavne muzike, Dubrovnik fest, Beogradsko proleće te Večeri dalmatinske šansone. 2009. godine dobila je čak dvije nagrade za životno djelo – Porin te onu grada Dubrovnika. Osim bogate karijere na domaćem terenu, Tereza je 1965. godine započela graditi svoju karijeru u Francuskoj, a već 1967. godine izdala je i svoju prvu ploču na francuskom jeziku ”C’est Ma Chanson”. 1988. godine imala je veliki solistički koncert u pariškoj Olympiji, ostvarila je brojne glazbene i umjetničke suradnje s velikim francuskim umjetnicima, a sve je to rezultiralo odlikovanjem Viteza Visokog odličja za doprinose francuskoj kulturi 1999. godine te prestižno odličje Časnika reda umjetnosti i književnosti 2021. godine. Tereza je dvaput nastupila na Euroviziji, a prava je zanimljivost što je 1966. godine nastupila kao predstavnica Monaka pjesmom ”Bien plus fort”, dok je 1972. godine predstavljala Jugoslaviju pjesmom ”Muzika i ti”. U svojoj diskografiji sada broji preko pedeset albuma, a slovi i kao najtiražnija glazbenica na ovim prostorima.

Zagrebačka će publika u travnju u Tvornici kulture moći biti dijelom velike karijere istinske hrvatske glazbene dive koja će zablistati na pozornici Velikog pogona te izvesti svoje najljepše pjesme čiji sjaj i emocija nikada ne blijede. ”Posljednja i prva ljubavi”, ”Prijatelji stari gdje ste”, ”Nono, dobri moj nono”, ”Za jedan tren”, ”Ja ću uvijek biti tvoja”, ”To sam ja”, ”Što je ostalo od ljubavi” samo su neke od pjesama čiji stihovi u Terezinoj izvedbi nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a pjevaju ih, cijene i vole sve generacije.

 

 

(139)

Tereza Kesovija pjeva u Tvornici kulture 6. travnja