TRI DANA XXL GLAZBENIH DOŽIVLJAJA JazzHR Festival – Fall edition

Festival Jazz HR – Fall edition održava se od 3. do 5. listopada u Tvornici kulture i Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu. 

Spremite se na tri dana XXL glazbenih doživljaja s novim albumima, velikim koncertima, najboljim domaćim i stranim glazbenicima – stiže nam JazzHR Festival – Fall edition!

Prvi dan festivala 3. 10. otvara naš poznati multiinstrumentalist, gitarist i kompozitor Zoran Majstorović. S kolegama iz Italije ostvario je novi album koji će promovirati na JazzHR-u. Album je nostalgična posveta njegovim djedovima koji su mu svojim životnim stilom urezali puno vrijednosti u njegov vlastiti život.

Iste večeri, prvi put u Hrvatskoj, na scenu JazzHR-a dolazi talentirana jazz pijanistica i skladateljica Julia Perminova s adresom u Baselu, rođena u Sibiru. Julia predstavlja autorski album Freedom (Mighty Quinn Records, 2023.). Svojim skladbama želi “dati nadu ljudima koji ne mogu živjeti slobodno, pogotovo onima pogođenima ratom i represijom”.

Drugog dana festivala 4. 10. u Zagreb stiže novosadski skladatelj i basist Vladimir Samardžić. Na JazzHR-u predstavlja novi album Catching the Wind (SKC NS, 2022.). Ideja o albumu rodila mu se na seminaru u Grožnjanu gdje je sudjelovao kao mentor.

Drugu večer zatvara nagrađivani splitski bubnjar i autor Jan Ivelić “Pele” zajedno sa svojim bandom DalMotion. Janove nove skladbe, koje će se uskoro naći i na albumu DalMotion 2, donose još ekstravagantniji i izraženiji zvuk suvremenog jazza, koji će premijerno biti predstavljen u njegovu debiju na JazzHR Festivalu.

Prva dva dana u Tvornici festival nakon koncertnih večeri nudi i nastavak druženja u Malom pogonu uz spontane jam sessione, a sigurno će poseban doživljaj biti druga večer 4. 10. kada će se na jam sessionu okupiti glazbenici iz tri big banda koji dan kasnije nastupaju u Jumbo Big Bandu.

JazzHR Festival 5. 10. na pozornicu dvorane Lisinski dovodi čak tri jazz orkestra okupljena u jedan golemi, XXL, Jumbo Big Band! Jedinstveni je to projekt koji na istoj pozornici združuje tri prvorazredna orkestra: Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije, Big Band RTV Slovenije i Big Bend Radiotelevizije Srbije.

 

(9)

TRI DANA XXL GLAZBENIH DOŽIVLJAJA JazzHR Festival – Fall edition