Serijal posvećen značajnim albumima domaće diskografije.

Hrvatsko društvo skladatelja sa svojom službom ZAMP u suradnji sa CMC televizijom u listopadu 2023. predstavlja novi tjedni serijal pod nazivom “Veliki albumi”.

Nakon niza serijala u kojima smo predstavili velike pjesme i autore, novi ciklus posvećen je značajnim albumima koji su obilježili proteklih sedam desetljeća domaće diskografije – od prvog solističkog pop albuma Ive Robića, antologijskih rock albuma Bijelog Dugmeta, Josipe Lisac i Olivera Dragojevića iz sedamdesetih preko novovalnih favorita osamdesetih godina, zatim modernih klasika Gibonnija, Majki, Jinxa i Hladnog Piva do recentnih nagrađivanih izdanja Silentea, Mije Dimšić i Vojka V.

Kroz priče o albumima svjedočit ćemo o evoluciji domaće glazbe te odjecima koja ta izdanja imaju i dan danas. Prilika je to i za promatranje šireg glazbenog i kulturnog konteksta, kao i promjena unutar glazbene industrije, od vinila šezdesetih godina do streaminga današnjice.
Uz autore i izvođače koji su stvarali soundtrack domaće popularne glazbe 20. i 21. stoljeća, svoje dojmove o antologijskim izdanjima iznijet će i njihovi poznati poklonici te eminentni glazbeni kritičari i novinari.

“U vremenu digitalnog streaminga, albumi polako prepuštaju svoje mjesto uredničkim i korisničkim playlistama. No, njihova uloga u glazbi i popularnoj kulturi je nemjerljiva, pogotovo uzmemo li u obzir da je upravo format albuma “odgojio” i inspirirao niz generacija autora i glazbenika, uključujući i one koji trenutno dominiraju radijskim top listama. Hrvatsko društvo skladatelja sa svojom službom ZAMP, ovim će serijalom još jednom u fokus javnosti staviti svoje članove, autore bez kojih posljednja desetljeća ne bi zvučala jednako”, ističe Milan Majerović-Stilinović, voditelj komunikacija HDS ZAMP-a.

(62)

Veliki albumi: Urban – Žena Dijete (E35)