Zlatni Dečaci – Čudna devojka

Godina: 1966 |

Borko, Boba, Vili, Duda, Dule i Fedja su bili prijatelji iz istog razreda XIV beogradske gimnazije. 1963 godine osnivaju grupu Zlatni Dečaci. To je ujedno jedna od prvih skupina u Jugoslaviji koja koristi električne gitare kao bazne instrumente i svira rok. Već početkom 1964 godine snimaju svoj prvi snimak za Radio Beograd, Labuđe Jezero. Ovaj snimak kao i kasniji snimci (Humoreska, Laka Konjica, Faust, Foxtrot Oriental, Dunavski Vali i Tema iz Opere Sadko) su njihove vlastite, originalne, obrade klasične glazbe koje ih izdvajaju iz mnoštva drugih jugoslavenskih grupa tog vremena, koje su isključivo kopirale strane skupine, bez ikakve inovacije i originalnosti.

Glazba Zlatnih Dečaka postaje lako razpoznatljiva i rado slušana. Već krajem 1964 godine Holandska firma Fontana izdaje ploču The Golden Boys (Swan Lake, Humoresque) a početkom 1965, ploča s istim pjesmama je izdana iu Engleskoj. Zlatni Dečaci su jedina skupina iz bivše Jugoslavije koja je u više navrata emitirana preko vodeće europske radio stanice: Radio Luxemburg.

1965. godine Zlatni Dečaci snimaju svoju prvu ploču za jugoslavensku produkciju (Jugoton) koja sadrži i pjesmu Čudna Djevojka. Ova ploča, u rekordno kratkom vremenu dostiže platinastu nakladu. U razdoblju 1965.-1967., Zlatni Dječaci izdaju 4 ploče koje sve dostižu platinaste tiraže. Ploča sa numerom 18 Zutih Ruža, urađena sa Mikijem Jevremovićem, premašuje tiraž od 200,000 primjeraka. Zlatni Dečaci ostaju zabilježeni u povijesti jugoslavenske glazbe kao utemeljitelji novog modernog pravca, iz koga kasnije izrasta mnoštvo vrsnih skupina.

Nažalost, mnogi snimci Zlatnih Dečaka do danas nisu sačuvani. Sačuvani materijal uglavnom bazira na starim islušanim pločama, loše kvalitete, i stoga nije bio pogodan za izdavanje u prošlosti. Na svu sreću, suvremene tehnike za digitalnu obradu signala omogućile su obradu starih snimaka i njihovo dovođenje u izvorno stanje. I tako, nakon više godina, snimci Zlatnih Dečaka, konačno oslobodjeni patine vremena, ugledali su svjetlost dana u svom punom sjaju. Većina instrumentalnih pjesama je sa traka urađenih za nizozemsku Fontanu. To su daleko kvalitetniji snimci od odgovarajućih snimaka na Jugotonovom pločama, koji do sada nisu bili objavljivani. Slušajući glazbu sa ovog CDa, nameće se zaključak da dobra i originalna glazba odolijeva vremenu. Skoro zvuči nevjerojatno da je kolekcija snimaka s ovog diska stara preko 40 godina.

Ovaj CD posvećen je uspomeni na Borka Kacla, solo gitariste i vođe Zlatnih Dečaka koji je tragično izgubio život 1984. godine u prometnoj nesreći.

autor teksta: Vili Brajović

EP: Čudna devojka | Godina: 1966 | Izdavač: Jugoton- EPY 3583 | Žanr: Rock | Stil: Rock & Roll, Pop Rock

(1092)

Kategorija: 60te, Jugoton TV