Film – Boje su u nama

Godina: 1983. |

Film je sastav osnovan od strane ostatka članova sastava Azra koji su se razišli s Johnnyjem Štulićem. Predvođeni Jurom svi članovi se predstavljaju pod pseudonimima: Jura Jupiter (vokal), Mario Baraccuda (bas), Kuzma Videosax (saksofon) i Max Wilson (gitara). Prvi veći uspjeh imali su kao pobjednici na Omladinskom festivalu u Subotici 1980. godine. Narednih godina postižu nevjerojatno brz uspon u svojoj karijeri i postaju popularni na cijelom području ex YU.

U ljeto 1981. Film i Idoli održavaju niz koncerata po jadranskoj obali, a Jugoton im objavljuje album s live snimcima istih. Krajem te godine došlo je do prve veće krize, pa je skupina napravila dužu stanku sa radom.

1985. godine Juričić, Pelajić i Stančić formiraju skupinu Le Cinema koja je mahom izvodila strane hitove. Paralelno i dalje rade u Filmu iako se dalo naslutiti da je to početak kraja zajedničkog rada. Juričić je sve više svirao sa grupom Le Cinema, a potom je osnovao Vještice, zatim Pelajić prelazi u Haustor, a Novoselić formira skupinu Dee Dee Mellow i svira sa Disciplinom kičme.

Naredni albumi izlaze pod novim imenom Jura Stublić i Film. Izmjene u sastavu sada već pratećeg Filma bile su česte.

Bez obzira na sve, sastav i dalje proizvodi odlične hitove. Prvi put se dogodilo da i jedna od njihovih skladbi bude zabranjena, i to 1985. godine. Riječ je o pjesmi Chicago, koju su nadležni organi u tadašnjoj Jugoslaviji zabranili.

Posljednjih godina, Jura Stublić objavljuje nekoliko albuma sa obrađenim i rearanžiranim starim pjesmama Filma te i dalje nastupa i aktivan je sa sastavom Film na koncertima i festivalima.

Članovi skupine Film su:

Jurislav Stublić (vokal)
Marino Pelajić (bas)
Mladen Juričić (gitara)
Branko Hromatko (bubnjevi)
Jurij Novoselić (saksofon)
Ivan Piko Stančić (bubnjevi)
Dražen Vrdoljak (organa)
Robert Krkač (gitara)
Dražen Šolc (bubnjevi)
Dario Kumerle (bas)
Željko Turčinović (bubnjevi)
Bojan Goričanin (klavijature)
Deni Kožić (gitara)
Davor Vidić (bubnjevi)

Album: Sva Čuda Svijeta | Format: Vinil, LP, Album | Izdavač: Jugoton – LSY 63168
Godina: 1983. | Žanr:Rock | Stil: Novi val, Pop Rock

(1883)

Kategorija: 80te, Jugoton TV