Poslednja Igra Leptira – Dečko, ajde oladi

Godina: 1985 |

1979. godine sastav osniva Nenad Radulović. U početku izvode isključivo akustičnu glazbu, ali poslije pobjede na Palilujskoj olimpijadi kulture 1981. popularnost im raste. Osniva se sastav sa stalnim članovima kojeg čine: Nenad Radulović, Draško Janković (gitara), Zorica Đermanov (vokal), Olivera Perić (violina), Sašo Bogojevski (bas gitara), Dragan Todorović (bubnjevi), Dušan Hristić (sintesajzer) i Dragomir Bulić (saksofon).

Prvi album “Napokon ploča” objavljuju 11. listopada, 1982. Album postaje vrlo popularan iako su različiti glazbeni stilovi bilo predstavljeni na albumu, a pjesme “Nataša” i “Vrati se” su bile udarni hitovi s albuma. U prvoj polovini 1983. sastav napuštaju Dragomir Bulić i Dušan Hristić, novi član postaje Darko Bobesić (sintesajzer), a potom Slobodan Mitić (sintesajzer). Drugi album “Ponovo ploča & druge priče” izlazi 19. rujna 1983., za koji je većinu tekstova napisao Neša Radulović. Najpoznatiji hitovi s albuma bile su pjesme “Sličuge” i “Hvala ti za muziku”. Krajem 1984. sastav napuštaju Olivera Perić i Zorica Đermanov, a priključuje nova pjevačica Lidija Asanović.

U rujnu 1985. izlazi njihov treći album, “Opet ploča – Srce od meda”. Tekstove i glazbu napisao je Neša Radulović (osim za pjesmu “Dečko, ‘ajde oladi” za koju Radulović glazbu piše sa Sašom Bogojevskim). Najpoznatiji hit na albumu bila je pjesma “Dečko, ‘ajde oladi”, sa Lidijom Asanović, što im donosi nagradu Oskara popularnosti i time postaju pop sastav godine.

Četvrti album Grudi moje Balkanske izlazi u listopadu 1986. Autori svih pjesama bili su Neša Radulović i Dragomir “Miki” Stanojević. Hitovi postaju pjesme: “Umiru jeleni” i “Taxi”. Peti album “Zajedno smo piškili u pesku” izlazi u prosincu 1987. kojeg je producirao Kornelije Kovač. Specijalni gosti na albumu bile su glumica Jelica Sretenović i Aleksandra Kovač, koje nastupaju kao pozadinski vokali. Hitovi sa ovog albuma bili su: “Ruska čokolada”, “Zajedno smo piškili u pesku” i “Tibet”.

Sastav se razilazi 1989. a Radulović objavljuje svoj solo album “Niko nema što piton imade”, što je bila parodija na srpsku novokomponiranu muziku. Radulović nije uspio završiti svoj drugi solo album jer nažalost umire od teške bolesti 12. veljače, 1990.

Lidija Asanović danas živi u Njemačkoj pod prezimenom Rush.

(5145)

Kategorija: 80te, Jugoton TV