VIS Stranci predstavlja izdanje “50 originalnih pjesama”

Poznati zagrebački band s početka sedamdesetih predstavlja sukus svog glazbenog stvaralaštva na albumu “50 originalnih pjesama”. Radi se o izdanju na tri CD-a na kojem se nalaze njihove najpopularnije pjesme.

Iako su u to vrijeme objavili desetak nosača zvuka, ovoga puta odlučili su sve to objediniti na jednom izdanju.

Izrazito popularni autori i aranžeri tog vremena u svojim su glazbenim radionicama pisali pjesme za Strance. Primjerice, Đorđe Novković, Ramond Ruić, Dabi Lukač, Željko Krznarić, Josip Ivanković, samo su neka imena koja potpisuju njihove pjesme i produkciju.

Siniša Škarica svojim je osvrtom o izdanju odlično opisao glazbeni put ove popularne rock grupe tog vremena;
“A Stranci? Različito od ostalih protagonista ‘grincajg rocka’ započeli su suradnju ni s kim drugim nego sa samim kumom ovog podžanra pop glazbe što se širio zapadom bivše države, s Đorđem Novkovićem. Jesu li u tom smislu bili povlašteni? Naravno, jesu. Učili su od najboljeg, interpretirali su ga. Napisavši im stranu A drugog singla ‘Dugi su dani’, jedan lagani valcer a la Mexico, potom još jedan poletniji ‘Zašto sam godine dao’ s četvrte 45-ice, diskografski Mida će odustavši od aktivne uloge u Pro artama  u Strancima naći medij ništa manje vrijedan njegove pažnje nego su to ostali: od matične grupe i Miše Kovača do Nede Ukraden i Srebrnih krila. Napisao im je do 1979. čak osam singlova, (ponekad i A i B strane) i sedam od dvanaest skladbi prvog albuma koji je nosio naslov prema već zlatnoj uspješnici ‘Vrati mi se, vrati’. Produkciju i aranžmane prepustio je dojučerašnjem rokeru Rajmondu Ruiću. Novkovićeva ‘Šesnaest crvenih ruža’ (tekst Ante Kunić) s pretposljednjeg singla njihove suradnje postat će drugi najveći hit Stranaca do kraja 1980-ih, poput onog sličnog naslova o žutim ružama i dan danas nezaobilazan u programima hrvatskih i slovenskih lokalnih radija, a 1993. novu verziju snimit će i Duško Lokin za album ‘Noćas me tuga ubija (10 novih hitova)’.”

I tako su se Stranci s dosad nabogatijim izdanjem ponovo našli na policama diskografskih trgovina u nadi da će svoju vjernu publiku barem na kratko vratiti u vrijeme koje se više ponoviti neće.

CD “50 originalnih pjesama – Stranci” možete nabaviti na svim prodajnim mjestima Croatia Records ili putem webshopa

(7)

VIS Stranci predstavlja izdanje “50 originalnih pjesama”