Cod – Moja mala na popravni pala

Godina: 1978 |

Sarajevska pop-rock grupa Cod osnovana je 1974. godine. Kompozitor, aranžer i vođa grupe je bio Enes Bajramović. Razilaze se 1980. godine.

Cod su osnovali Nenad Jurin, Džemo Novaković i Izidor Kajić. Naknadno u grupu dolaze Petar Kenjić, Ivica Propadalo i pjevač Selver Brdarić. U početku sviraju obrade svjetskih hitova i nisu zainteresirani za autorski rad. Mladi zeničanin Enes Bajramović dolazi u Sarajevo na Muzičku akademiju i jedno vrijeme radi sa Ipetom Ivandićem u grupi “Rock” svirajući u Plesnom Orkestru RTV Sarajevo. U sarajevskoj kafani “Park” upoznaje članove grupe Cod, te im se pridružuje i ubrzo preuzima ulogu lidera grupe. Prihvaćena od publike, grupa Cod brzo postaje vrlo popularna, ali 1976. izlaskom “Cicibana”, grupa se raspada. Enes Bajramović odlazi na kratko u grupu Ambasadori, Nenad Jurin postaje klavijaturista u grupi Indexi, a gitarista Džemo Novaković odlazi u prateći sastav Nede Ukraden.

Krajem 1976. godine Cod ponovo postaje aktualan, Bajramović se vraća u grupu i pravi novi hit-singl “Novi štos”. Singl je objavljen 11. studenog 1976. godine za izdavačku kuću Jugoton, a na B strani našla se pjesma “Nisi mala beba” za koju je muziku i aranžman napisao Krešimir Repić. Tekst za obje pjesme napisao je Ranko Boban.

U ožujku 1977. godine Cod objavljuju svoj prvi album “Dođite na čaj” za Jugoton, dok album “Bijeli bagremi” predstavlja vrhunac karijere grupe Cod. Snimljen je od srpnja do lisopada 1978. godine, a objavljen je također za Jugoton studenog iste godine. Zanimljivo je da je album producirao Enes Bajramović, a Nikola Borota Radovan bio je tonski majstor. Na albumu je kao specijalni gost svirao Mato Došen. Pored mega hita “Denny”, koja je odabrana kao jedna od deset najlepših balada ikada na prostorima bivše Jugoslavije, izdvajaju se pjesme “Ti si moj slatki bol”, “Bijeli bagremi” i “Noćne ptice”. Poslije izdavanja albuma grupa je prestala s radom, a povratak je uslijedio početkom 1980. godine kada su objavili svoj zadnji singl “Slušaj me, majko” i “Điha, điha”.

Članovi:
Nenad Jurin – klavijature
Džemal Novaković – gitara
Izidor Kajić – saksofon, bas
Miro Oberan – bubnjevi
Ivica Propadalo – bas
Petar Kenjića – bubnjevi
Selver Brdarić – vokal
Enes Bajramović – gitara
Nedžad Čamdžić – gitara
Krešimir Repić – klavijature
Darko Arkus – klavijature
Izet Hajdarević Zoo – bubnjevi

Album: Bijeli Bagremi | Izdavačka kuća: Jugoton ‎– LSY 66047 | Format: Vinil, LP, Album | Žanr: Rock | Stil: Pop Rock, Pop, Disco

(2611)

Kategorija: 70te, Jugoton TV