Vajta – Prevari me srce

Godina: 1979 |

Nezaboravni, karizmatični pjevač i zabavljač Seid Memić Vajta rođen je u Travniku 1950 godine. Nadimak je dobio po ulozi Garyja Coopera u filmu “Doživljaji kapetana Vajta”. Prva grupa u kojoj je Vajta pjevao bili su travnički “Veseli akordi”, 1966.godine. Na gitarijadi u Doboju 1967.godine Vajta je dobio prvu nagradu za interpretaciju.

Od svoje petnaeste godine snalazio se radeći svakojake poslove, pa je tako radio u tvornici, bio krojač, moler i mnogo što drugo, u zemlji i inozemstvu. Nakon povratka iz Austrije, 1971.godine dizajnirao je, pravio i prodavao hipi nakit i paralelno pjevao sa grupom “Veziri” gdje je zamijenio pjevača Josipa Pejakovića.

Godine 1974. prelazi u sarajevsku “Tešku industriju” s kojima ostaje godinu dana, snima jedan LP i nekoliko singlova. Po odlasku iz “Teške industrije” osniva sastav “Zmaj od Bosne” s kojim se prvi put predstavlja 1977. godine na BOOM festivalu u Novom Sadu. Tada su izveli temu “Nepoznata pjesma”. Skupina kratko djeluje i Vajta kreće u solo karijeru koju vezuje za festivale zabavne glazbe.

1978.godine na festivalu “Vaš šlager sezone” osvaja prvo mjesto sa pjesmom “Samo jednom srce voli”. LP “Zlatna ribica” (1979) mu donosi ogromnu popularnost, najviše zahvaljujući pevljivo refrenima, bliskim zabavnoj glazbi. Ploča je imala platinastu tiražu, a Vajta je proglašen pjevačem godine.

Sa pesmom “Lejla” 1981. godine bio je Jugoslovenski predstavnik na pjesmi Eurovizije u Dublinu.

Njegova sljedeća ploča “Kad bulbuli pjevaju” (1984) imala je zlatni tiraž, nakon toga, nastupi i nagrade samo su se nizale.

(1622)

Kategorija: 70te, Jugoton TV