September – Florida

Godina: 1979 |

Jazz-rock fusion sastav osnovan u Ljubljani, aktivni u razdoblju od 1975. – 1979. godine. September uključuje najbolje glazbenike jugoslavenske jazz i rock scene toga vremena. Nakon objavljivanja dva LP skupina prestaje s radom.

Popis članova ovoga sastava izaziva strahopoštovanje jer taj popis ustvari jazz-rock reprezentacija Jugoslavije u malom. Najbolja ritam sekcija ex Yu Charlie Novak – Ratko Divjak je upravo iz Septembera.

Vokal Janeza Bončine neodoljivo podsjeća na glas Dade Topića, samo je za koji stupanj još bolji. Uz njega Tihomir Pop Asanović je legenda ove vrste glazbe s prostora bivše Jugoslavije. Zatim Jože Braco Doblekar je još jedna legenda udaraljki sa ovih prostora i tako dalje gledamo li na reference svih ostalih članova, jednom riječu – legende.

Grupu su rujna 1975. godine osnovali tadašnji veterani jugoslovenske Jazz scene – orguljaš Tihomir Pop Asanović i pjevač Janez Bončina Pop. Asanović je krajem šezdesetih godina svirao u sastavu Generals i to pretežni po inozemstvu. Generals su prestali s radom u jesen 1971. godine i Asanović je pristupio sastavu Time. Usporedno s Timeom nastupa na turnejama sa sastavom Pro arte, ponajviše po bivšem SSSRu. Objavio je dva solo albuma i sastavio Jugoslavensku pop selekciju koja je bila uvertira za September.

Bončina je svoj prvi sastav osnovao s Tomažom Domiceljem. Završio je likovnu akademiju, a pisao je i za novine kao rock kritičar. Početkom 1968. godine Bončina kao gitarist stupa u sastav Mladi levi. Kada ih je napustio pjevač, on preuzima njegovu ulogu i prestaje svirati gitaru. Bončina je pjevao u posljednjoj fazi sastava Generals, poslije kojih je osnovao grupu Srce. Saksofonista i perkusionista Braco Doblekar iz Srca također se ogledao u jazz vodama svirajući s ljubljanskim Big bendom.

Prvi album naziva “Zadnja avantura” September su objavili početkom 1976. godine i na njemu je sve skladbe potpisao Janez Bončina, osim pjesme “Ostavi trag” koju je zajednički napravio s Dadom Topićem. Svojim visokim glazbenim kvalitetama i Jazz-rock obojenom glazbom brzo su izbili u prvi plan predstavljajući Jugoslaviju na festivalima omladinske kulture u SSSRu, Istočnoj Njemačkoj i dalekoj Kubi. Jugoton im 1977. godine izdaje “Randevu s glazbom”. Zbog obveza prema Plesnom orkestru Radio Ljubljane krajem 1977. godine iz grupe su otišli Petar Ugrin, Čarli Novak i Ratko Divjak, pa su u novom sastavu bili gitarista Marjan Maliković , basist Jadran Ogrin i bubnjar Nelfi Depanger. Na koncertima je povremeno s njima nastupao i gitarist Vedran Božić.

Početkom 1978. godine odlaze u Ameriku gdje nastupaju po fakultetima i snimaju album “Domovina moja”. Album doprinosi jednostavniju i komunikativniju, da ne pišemo komercijalniju glazbu koja je uvođenjem gitare dobila rock orijentiran zvuk. Skladba “Florida” koju trenutno slušate upravo je s tog albuma.

U trenutku planiranja ponovnog odlaska u Ameriku, sasvim iznenada su donijeli odluku da prestanu s radom 1979 godine.

Članovi:
Tihomir Pop Asanović – orgulje
Janez Bončinom Benc – vokal, gitara
Braco Doblekar – saksofon, udaraljke
Petar Ugrin – truba, violina (1975-1977)
Ratko Divjak – bubnjevi (1975-1977)
Karel Carli Novak – bas (1975-1977)
Marjan Maliković – gitara (1977-1979)
Jadran Ogrin – bas (1977-1979)
Nelfi Depanger – bubnjevi (1977-1979)
Ante Mažuran – gitara (1979)
Dani Gančev – bas (1979)
Tone dimniku – bubnjevi (1979)

(1592)

Kategorija: 70te, Jugoton TV