Atomsko Sklonište – Treba imat dušu

Godina: 1982 |

Hard rock bend iz Pule osnovan 1977. godine, najpoznatiji po svojim snažnim antiratnim stavovima koje pogotovo pronalazimo u riječima njihovih pjesmama.

Njihov početak nalazimo u 1968. godini kada je u Istarskom narodnom kazalištu u Puli premijerno izvedena predstava “Atomsko sklonište” koju je režirao pjesnik Boško Obradović. Za tu predstavu redatelj je napravio izbor iz svjetske antiratne poezije, a uvrstio je i svoje pjesme “Kuga u Danangu” (protiv rata u Vijetnamu) i “Vaclavske Namjesti” (protiv vojne intervencije Sovjetskog Saveza u Čehoslovačkoj).

Ubrzo je napravljen i dogovor o zajedničkom radu i oformljena je grupa Atomsko sklonište. Bilo je to 26. veljače 1977. godine, a skupinu su sačinjavali basist Bruno Langer (ex Boomerang), pjevač Serđo Blažić, gitarista Dragan Gužvan, klavijaturist Eduard Kancelar, bubnjar Saša Dadić i Rudolf Grum koji je pjevao prateće vokale. Prvi veći uspjeh grupa je postigla na BOOM festivalu u Novom Sadu prosinca 1977. godine. U proljeće 1978. godine sudjelovali su na Omladinskom festivalu u Subotici, a ubrzo im je izašao prvi LP “Ne cvikaj, generacijo” na kome su precizno formulirali hard rock zvuk s antiratnim i kataklizmičnim tekstovima koji su dosta dugovali u to vrijeme već demodiranoj hipi ideologiji . Debi im donosi prve hitove: “Pomorac sam majko”, “Kinematograf našeg djetinjstva” i “Ne cvikaj, generacijo.” Na samom početku grupa je prigrabila interes javnosti svojim najavama da sviraju punk (mada su kasnije priznali da nisu ni znali o čemu je riječ ), poderanom odjećom u kojoj su nastupali i efektnim fotografijama koje im je realizirao Mariborčanin Tone Stojko. Suradnju s obitelji Stojko proširili su kada su Tonetovoj supruzi Neci Falk snimili matricu za pjesmu “Zaspao si u mojoj kosi”.

Drugi album “Infarkt”, opremljen knjigom fotografija Toneta Stojka, donio im je nove koncertne favorite “Pakleni vozači” i “Djevojka br. 8 “. Zbog obveza na fakultetu grupu je napustio Eduard Kancelar, a zamijenio ga Paul Bilandžić. Svoje pozicije pričvršćuju na dobro uvježbanim koncertima obogaćenim scenografijom sastavljenom od bodljikavih žica, a jednom prilikom, u Ijubljanskoj hali Tivoli, iznad bine je bilo razapeto tristo kišobrana.

Treći album uz veliku medijsku kampanju snimaju na poluotoku Stoja u blizini Pule u pokretnom studiju Mobile One koji su upravo prije njih koristili AC / DC za snimanje koncertnog albuma. U produkciji Johna Ečelsa (John Etchells) i Bila Einsvorta (Bill Ainsworth) 1980. godine nastaje ploča “U vremenu horoskopa”.

Živi album “Atomska trilogija” snimaju ljeta 1980. godine na koncertu u Domu hrvatskih branitelja u Puli. Već sljedeće godine izlazi album “Extrauterina” (Vanmaterična trudnoća) sa istim producentima, ali ovog puta u francuskom Super Bear studiju gdje su prije njih radili Elton John (Elton John), Kate Bush (Kate Bush) i Pink Floyd. Glazbenu novost na ploči predstavlja uvodenje harmonike u pjesmi “Smanji gas”. Dobivaju i novog bubnjara Zdravka Širolu, a poslije ove ploče raskidaju suradnju sa Boškom Obradovićem. Vođa sastava postaje Bruno Langer koji piše tekstove i glazbu.

U londonskom Jam studiju 1982. godine snimaju album “Mentalna higijena”, a gost na saksofonu je Mel Collins (Mell Collins). Iste godine odlaze na svirke u SAD i na Floridi rade album “Space Generation”. U zagrebačkom Trooly sound studiju snimaju album “Zabranjeno snivanje”.

Godine 1986. Langer i Gužvan, pod imenom Atomic Shelter, s američkim glazbenicima Vesom Taltonom (Wes Talton), vokal, Fredi Stakijem (Fredie Stuckey), klavijature i Davidom Presleya (David Prisley), bubnjevi, snimaju ploču “This Space Ship” koja , također biva licencno objavljena kod nas. LP donosi šest starih, prearanžiranih pjesama i četiri nove. Koncertni album “Jednom u životu” ujedno je i posljednji na kome se pojavljuje Serđo Blažić. Nakon duge bolesti on je preminuo 18. siječnja 1987. godine. Krajem iste godine Langer kreće sa novom postavom. Pojačan mladim gitaristom Rankom Svorcanom i bubnjarem Nikolom Durakovićem on preuzima i vokalnu ulogu i održava Atomsko sklonište do današnjih dana.

Album “Criminal Tango” objavljuju 1990. godine. U Americi im 1992. godine izlazi CD “East Europe Man” koji su snimili s pjevačem Vesom Taltonom. Grupa i danas povremeno nastupa, a bivši članovi bave se drugim zanimanjima. Nastavak diskografske aktivnosti obilježen je objavljivanjem CD-a “Terra mistica”.

Žanr: Rock | Stil: Hard Rock, Pop Rock

(2962)

Kategorija: 80te, Jugoton TV