Magazin – Kokolo

Godina: 1983 |

Godine 1979. jedna od najpoznatijih splitskih grupa «Mladi batali» djelovala je u sastavu: Željko Baričić (solo gitara, vokal), Zoran Marinković (bubnjevi, vokal), Miro Crnko (klavijature) i Igor Biočić (bas gitara). Kako im je bilo upražnjeno «radno mjesto» vokalnog soliste lako su pristali na nagovor splitskog skladatelja Tea Trumbića da u band uzmu pjevačicu Majdu Šoletić kao stalnu članicu, te s njom za mikrofonom snimili nekoliko Trumbićevih skladbi. Snimke su odnijeli u zagrebački «Jugoton», najveću diskografsku kuću u bivšoj državi, te se u Split vratili s ugovorom, ali i novim nazivom grupe. Na inzistiranje tadašnjeg urednika Vojne Kundića, grupa mijenja ime u “Dalma” tj. “Dalmatinski magazin”. Pod tim imenom nastupili su na nekoliko festivala i snimili pet singl ploča. Krajem 1979. godine grupa je dobila dva nova člana. Kao zamjena za gitaristu koji je otišao na odsluženje vojnog roka, dolazi mlađahni Tonči Huljić, koji je 1981. godine započeo skladateljsku karijeru pjesmom “Sjećanja” (Splitski festival 1981.), te “Ne brini ništa” (Zagrebfest 1981.). Umjesto basiste Igora Biočića iz grupe “Delfini” dolazi Nenad Vesanović Keko, čiju pjesmu “Moje milo” grupa također izvodi na Splitu 1981. godine.

Već sljedeće godine grupu napušta solistica Majda, koja se prestala baviti pjevanjem, a na njeno mjesto dolazi Marija Kuzmić koja je prije dolaska u grupu nastupala u grupi “More” s Oliverom Dragojevićem i Meri Cetinić. “Dalmatinski magazin” s Marijom je snimio svoj prvi album nazvan “Slatko stanje”, a potom promijenio ime u “Magazin” i na splitskom festivalu 1982. godine nastupio s pjesmom “Dišpetožo moja mala”, za koju su dobili prvi nagradu stručnog žirija.Uslijedio je nastup na Zagrebačkom festivalu s pjesmom “Moja mala mila”. Na albumu “Slatko stanje” kao autori se pojavljuju Tonči Huljić, Teo Trumbić, Duško Mucalo i Željko Baričić, a aranžer i producent je Željko Brodarić Jappa. Album je snimljen u splitskom studiju “Tetrapak”, a snimatelj je bio Ivica Čović Pippo.

Mare Kuzmić napustila je grupu 1983. godine zbog obiteljskih razloga, a u grupi ju zamjenjuje Ljiljana Nikolovska. Njezin temperament i iskrena interpretacija brzo osvajaju slušatelje što je i potvrdio nastup na Splitskom festivalu s pjesmom “Kokolo”, zahvaljujući kojoj, album “Split ‘83” dostiže rekordnu tiražu, koja pak nikada više nije postignuta. Album “Kokolo” objavljen je tek u prosincu 1983. godine, no unatoč tome dostigao je platinastu tiražu. Bubnjar Zoran Marinković napustio je bend 1984. godine, a na njegovo mjesto dolazi Ante Miletić. Grupa mijenja image – zbog lakše prepoznatljivosti eksponiraju se Ljilja, Tonči, Željko i Keko, dok Miro i Ante djeluju kao punopravni članovi u sjeni.
Iste godine “Magazin” na Splitskom festivalu nastupa s pjesmom “Nikola”, a istovremeno promovira treći po redu studijski album “O-la-la”. I ovaj album kao i prethodna dva snimljen je u studiju “Tetrapak” sa istom producentsko-snimateljskom ekipom.

Godina 1985. možda je najznačajnija u povijesti grupe “Magazin”. Po prvi puta pri snimanju jedne pjesme koristi se ženski prateći vokal. Pjesma “Vrati mi, vrati sve” izvedena je na Splitskom festivalu 1985. godine, a u jesen iste godine Splićani obaraju Zagreb na koljena nastupivši na festivalu s Huljićevom pjesmom “Piši mi”. Unatoč daleko najvećem broju glasova publike, zahvaljujući “kuhinji”, “Magazin” nije pobijedio. U znak prosvjeda – na ceremoniji proglašenja pobjednika grupa je odbila izaći na binu i primiti drugu nagradu publike, a revoltirani posjetitelji su uz glasno negodovanje i zvižduke u ogromnom broju napustili dvoranu “Lisinski”.

Album “Piši mi” dostigao je dijamantnu tiražu, a snimljen je u Zagrebu u studiju Janka Mlinarića Trulog. Bio je to ujedno i početak višegodišnje suradnje s aranžerom i producentom Matom Došenom. Na Splitskom festivalu 1986. godine “Magazin” je s pjesmom “Ne mogu da ga ne volim” osvojio drugu nagradu publike. Na Zagreb festu 1986. godine pjesma “Piši mi” dobila je priznanje za najizvođeniju skladbu s prethodnog festivala. Početkom prosinca iste godine u prodaju je pušten album “Put putujem” čije su prve količine doslovno razgrabljene, a “Magazin” uskoro dobiva najveći Jugotonov trofej – “Zlatnu pticu” za više od 300 tisuća prodanih primjeraka albuma. Konačan broj prodanih LP ploča i kaseta “Put putujem” zaustavio se na brojci od preko 550 tisuća primjeraka.

Početkom 1987. godine grupa kreće na veliku turneju koja je bez prekida trajala 100 dana. Turneja je obuhvatila sve veće gradove bivše države. Krajem godine “Magazin” promovira novi album. To je jedini album bez naslova na kojem su mega-hitovi “Ti si želja mog života” i “Tri sam ti zime šaptala ime”. I ovaj album je premašio 500 tisuća prodanih primjeraka, te je još jedna “Zlatna ptica” sletjela u bogatu kolekciju trofeja splitske grupe. U raznim godišnjim izborima i anketama “Magazin” je osvojio nekoliko “Oskara popularnosti”, naslova najbolje grupe, najboljeg pop albuma, hita godine i slično. To je i godina prvog gostovanja “Magazina” u Kanadi i SAD-u.

Album “Besane noći” snimljen je 1988. godine i dostigao je dijamantnu nakladu, a album “Dobro jutro”, koji je objavljen godinu dana kasnije također je dostigao dijamantnu tiražu. To je bio posljednji album na kojem je pjevala Ljiljana Nikolovska, koja je 1990. godine otišla u SAD, a u grupi ju je zamijenila živahna i vrckasta Danijela Martinović. Prvi album s Danijelom, ujedno i posljednji s Matom Došenom, kao aranžerom i producentom, bio je “Da mi te zaljubit u mene” i objavljen je 1992. godine. Na album je naknadno uvrštena pjesma “Mir, mir do neba”, a grupa i autori pjesme odrekli su se svojih prava vezanih za tu skladbu u dobrotvorne svrhe. Iste godine “Magazin” iz obiteljskih razloga napušta klavijaturist Miro Crnko i odlazi u Finsku. Od tada grupa djeluje kao kvintet, a na sljedećem albumu “Došlo vrijeme” koji je objavljen 1993. godine bubnjar Ante Miletić po prvi puta se pojavljuje na naslovnici albuma. Album je snimljen u Splitu u studiju Nenada Vilovića. Iste godine na festivalu “Melodije hrvatskog Jadrana” “Magazin” nastupa s pjesmom “Neću se vratiti”, a godinu dana kasnije također na splitskom Zvončacu osvaja Grand prix “Melodija hrvatskog Jadrana” s pjesmom “Simpatija” u duetu s Marijom Bubić. Istoimeni album dostiže zlatnu tiražu u izdanju Croatia Recordsa. S pjesmom “Nostalgija” u duetu s Lidijom Horvat Dunjko “Magazin” pobjeđuje na Dori 1995. godine i osigurava nastup na “Euroviziji” u Dublinu gdje ostavljaju izvanredan dojam i donose Hrvatskoj plasman na šesto mjesto.

Početkom 1996. godine iz grupe odlazi Danijela Martinović, a na njeno mjesto dolazi mlada balerina Jelena Rozga. “Magazin” u novoj postavi debitira na “Melodijama hrvatskog Jadrana ’96.” s pjesmom “Suze biserne”, koja je na “Melodijama” sljedeće godine proglašena najizvođenijom skladbom s prošlog festivala. Album “Nebo boje moje ljubavi” dostigao je zlatnu tiražu. Godinu 1997. obilježio je nastup na Dori i veliki hit “Opijum”, a nakon toga i nastup na “MHJ ‘97”. s pjesmom “Ime mi spominje”. Album “Da si ti ja” “Magazin” je snimio 1998. godine, a dostigao je platinastu tiražu u Hrvatskoj i Sloveniji. Hitovi “Gutljaj vina”, “Ginem”, “Na svijetu sve” (Dora ’98.), “Idi i ne budi ljude” (“MHJ ’98.”) i danas su rado slušani na koncertima splitske grupe. Na Dori 1999. godine “Magazin” nastupa s pjesmom “Kasno je”, a na “MHJ ‘99” izvodi pjesmu “Ako poludim”. Sljedeći album “Minus i plus” objavljen je 2000. godine, a iste godine grupa na Dori nastupa sa skladbom “Hrvatska rapsodija”, te na Runjićevom festivalu na Zvončacu sa “Nemam snage da se pomirim”.
Grupa “Magazin” 2002. godine povlači s Dore pjesmu “Ko me zove?” i prvi puta nastupa na Radijskom festivalu u Šibeniku, a zatim na “MHJ ‘02” izvodi pjesmu “Ne vjerujem tebi, ne vjerujem sebi”. Po prvi puta nastupili su i na festivalu Zlatne žice Slavonije Požega 2002. s pjesmom “Hajde, kaži kako”. Sve te pjesme nalaze svoje mjesto na novom albumu “S druge strane mjeseca”.

Na Radijskom festivalu 2003. godine nastupili su s pjesmom “Kad bi bio blizu”, a na Splitskom festivalu pjevali su “Da li znaš da te ne volim”. Godinu dana kasnije na Splitskom su festivalu pobijedili s pjesmom “Ne tiče me se”, dok su na festivalu Zlatne žice Slavonije iste godine nastupili s pjesmom “Često”. Novi album objavljen je 2004. godine i nosi naziv “Paaa…?”.

“Magazin” se 2005. godine vratio na Doru i osvojio drugo mjesto za pjesmu “Nazareth”, a na istoj manifestaciji nastupili su i godinu dana kasnije s pjesmom “Oprosti mala”. Upravo nakon Dore grupu je napustila Jelena Rozga, koja se okrenula solističkoj karijeri.

Krajem 2006. godine u grupu je stigla nova pjevačica Ivana Kovač, kći legendarnog pjevača Miše Kovača. Do dolaska nove pjevačice Magazin je na tržištu bio zastupljen dvjema odličnim kompilacijama “Dueti” koji su obuhvatili suradnje s najpoznatijim domaćim pjevačima od 1985 g. do 2005. te kolekcijom najvećih hitova objavljenim u ediciji The platinum collection. U novoj postavi i s novom pjevačicom, koja je zbog svog dubokog glasa i crne kose, sušta suprotnost svojim plavokosim prethodnicama, “Magazin” krajem 2007. godine objavljuje novi album “Dama i car”. Već prvi singl “Neću plakat namjerno” pokazao je da se Ivana Kovač sjajno uklopila u grupu te da Tonči Huljić ima nepogrešiv odabir pjevačica koje se jednako dobro snalaze u grupi kao i u solo karijerama. Osim Ivane Kovač, Tonči je prepustio svoje mjesto za klavijaturama svom sinu Ivanu Huljiću koji se osim kao odličan glazbenik pokazao i kao jako dobar autor. Već drugim singlom “E, moj anđele” i odličnim nastupom na Splitskom festivalu s pjesmom “Čija sam kad tvoja nisam” Magazin je potvrdio svoj prijašnji status jedne od najvećih grupa na ovim prostorima. Na albumu “Dama i car” osim prepoznatljivog “magazinskog” pop- izričaja mogli su se razaznati utjecaji bluesa, elementi jazza usklađenog sa zabavim karakterom koji su posebno došli do izražaja u pjesmi “Vino iz Makedonije” nastale u suradnji sa splitskim jazz bendom Black coffee. Koketirajući s drugim glazbenim pravcima Tonči Huljić je odlučio dati svojim starijim pjesmama potpuno novo ruho pa Magazin objavljuje i kompilaciju Bossa n’ Magazin 2008.g. Kako i sam naslov upućuje na ovoj kompilaciji se nalazi deset najpoznatijih hitova Magazina obrađeno u potpuno novoj lounge i bossanova verziji čijim se aranžmanom pozabavio dugogodišnji suradnik grupe, Fedor Boić.

Nedugo zatim, Ivana Kovač napušta grupu i počinje svoju solo karijeru, a na njeno mjesto u svibnju 2010. g. dolazi Andrea Šušnjara, Splićanka koju se dugo vremena spominjala kao nova pjevačica Magazina i koja je već surađivala s Huljićem na njegovim drugim projektima. Plavokosa, naoko krhka pjevačica vrlo osebujnog glasa bez imalo problema je nastavila dobro uhodanim stazama grupe, a Magazin je već prvim singlom “Sijamski blizanci” izvedenom na Splitskom festivalu 2010.g. najavio svoj ponovni uzlet. Brze pjesme lako pamtljivih refrena otvorili su im vrata mnogih klubova, a nakon ovog ultimativnog hita uslijedili su i drugi izvedeni uglavnom na dva respektablina festivala, Splitskom te na CMC festivalu u Vodicama. Maslačak, Luzer, Muško bez karaktera, Još se ne bi udala, Parada te najnoviji Isti kao ti, singlovi su koji su obilježili posljednje tri godine grupe te se ubrajaju u jedne od najemitiranijih singlova u radijskom i tv eteru koje će grupi osigurati dugi vijek trajanja na estradnoj sceni.

autor teksta: Klaudija Čular

Izdavač: Jugoton ‎– LSY 62064 | Format: Vinil, LP, Album | Godina izdanja: 1985 | Žanr: Pop | Stil: Balade

(5369)

Kategorija: 80te, Jugoton TV