Xenia – Iznenadi me

Godina: 1983 |

Xenia je osnovana 1981. sa strane Vesne Vrandečić (vokal) i Roberta Funčića (gitara i vokal). Prvi album naziva “Kad nedjelja prođe” snimljen je u Švedskoj, produkciju potpisuje Tihomir Varga, a izdavač albuma je Jugoton. Najveći hitovi bili su “Moja prijateljica” i “Iznenadi me”, pjesma koju upravo slušate. Na albumu su surađivali: Vesna Vrandečić (vokal), Robert Funčić (gitara), Marinko Radetić (bas-gitara) i Joško Serdarević (bubnjevi).

1998. godine “Kad nedjelja prođe” glasanjem kritičara završio je na 89. mjestu najboljih albuma YU pop i rock u knjizi YU 100: “Najbolji albumi jugoslavenske rock i pop glazbe”.

Drugi album naziva “Tko je to učinio?” 1984. Xenia snima u studiju “JM Sound” u Zagrebu, producirao ga je Vedran Božić, a izdavač je ponovo Jugoton. Sve pjesme na albumu skladao je Robert Funčić, a originalna postava s prvog albuma pojavila se i na ovom. Najpoznatiji hit ovog albuma je pjesma “Troje”, ali i druge zapažene kao što su “Svejedno” i “Sasvim slučajno”. Pjesma “Troje” završila je na 73. mjestu ljestvice najboljih pjesama prema glasovanju radija B92 2006.

Sastav prestaje sa radom 1985. nakon samo dva objavljena albuma, no ipak se smatraju jednim od najvažnijih predstavnika YU rock glazbe 80ih godina. Croatia Records objavila je reizdanje njihova dva studijska albuma kao kompilaciju u veljači 2010.

Izdavač: Jugoton LSY 63155 | Format: Album | Godina: 1983 | Žanr: Rock | Stil: Pop Rock

(1218)

Kategorija: 80te, Jugoton TV