Zana – Dodirni mi kolena

Godina: 1982 |

Grupu Zana osnovali su 1980. klavijaturista Zoran Živanović i gitarista Radovan Jovićević. Grupa je dobila ime po svojoj prvoj i najpopularnijoj pjevačici Zani Nimani. Prije svog prvog albuma objavljuju par pjesama, a 1981. u izdanju Jugotona izlazi album „Loše vesti uz rege za pivsku flašu“. Tijekom ovog kraćeg razdoblja Zana je bila mlada i manje poznata grupa. Njihove pjesme su se nalazile na kompilacijama „Svi marš na ples!“ i „Vrući dani i vrele noći“.

Popularnost postižu širom bivše Jugoslavije (posebno Zana Nimani) drugim albumom „Dodirni mi kolena“ koji su objavili za Jugoton 1982. godine. Ovim albumom grupa prelazi na pop vrstu glazbe. Međutim, izvjesni tragovi njihove prethodne faze su bili očigledni i na ovom izdanju. Album je snimljen u Švedskoj između 20. svibnja i 25. lipnja 1982., a sastav su činili: pjevačica Zana Nimani, klavijaturista Zoran Živanović, gitaristi Radovan Jovićević i Igor Jovanović, basista i prateći vokal Bogdan Dragović i bubnjar Pavle Nikolić. Veliki hitovi bili su “Majstor za poljupce” i naslovna pjesma “Dodirni mi kolena” koju upravo slušate.

1983. godine objavljuju treći album „Natrag na voz“, na kojem se nalazile pjesme „Mladiću moj“ i balada „Jabuke i vino“, duet Zane Nimani i bivšeg člana Bijelog dugmeta, Željka Bebeka. Zana Nimani je 1985. napustila grupu i započela uspješnu solo karijeru. 1986. godine je objavila solo album „Noćas pevam samo tebi“. Unatoč Zaninom odlasku, grupa je nastavila sa radom pod istim nazivom, ali sa novom pjevačicom Natašom Gajović (1985.-1988.), koja je pjevala na albumima „Crvene lale“ (PGP RTB 1985.), „Otkinimo noćas zajedno“ (PGP RTB 1987.) i „Vlak“ (Diskoton 1987.) sa gostima kao što su Mladen Vojičić Tifa i Laza Ristovski iz Bijelog dugmeta. Uz dolazak nove pjevačice, grupa je promijenila svoj stil prema mainstream pop glazbi. Iz ovog perioda se izdvajaju pjesme „Vejte snegovi“ i „Oženićeš se ti“. Nataša Živković (1989.-1990.) je zamijenila Natašu Gajović i pjevala je na albumu „Miš“ (Diskoton, 1989.). Osim nje grupu su popunili Saša Al Hamed (bubnjar) i Zoran Jaksić (basista). Na albumu se našao hit „Rukuju se, rukuju“. Gost na ovom albumu gostovala je i Dragana Mirković.

Sadašnja pjevačica Jelena Galonić se pridružila grupi 1990. Sa njom je grupa objavila albume: „Nisam, nisam“ (1991.), „Tražim“ (PGP RTS 1993.), „Zanomanija“ (PGP RTS 1997.), „Prijatelji“ (PGP RTS 1999.) i „Kvaka“ (PGP RTS 2001.). Osnivač grupe Radovan Jovićević je napustio sastav 1999. i preselio se u SAD. Grupa je 2006. objavila album „Kao nekad“ na kojem su se našli stariji hitovi „Dodirni mi kolena“ i „Vejte snegovi“. Grupa je još uvijek aktivna.

Izdavač: Jugoton – LSY 63139 | Format: Vinyl, LP, Album | Žanr: Pop Elektronika | Stil: New Wave, Pop Rock, Synth-pop, Power-Pop

Autor naslovne fotografije: Mire ARSENIEVSKI

(9449)

Kategorija: 80te, Jugoton TV