Lačni Franz – Naj ti poljub nariše ustnice

Godina: 1986 |

Lačni Franz je slovenski rock sastav osnovan u Mariboru u lipnju 1979. Najveću popularnost imali su u drugoj polovici 80ih na području cijele bivše Jugoslavije. Naziv sastava u prijevodu sa slovenskog znači gladni Franz, kao paralela na osobu iz knjige Kvaka 22, Hungry Joe i njegovu glad za rock glazbom.

Lačni Franz sebe smatra lokalnim sastavom iz provincijskog grada. Zoran Predin, legendarni vođa sastava, pisao je tekstove od uznemiravajućih balada (Ne mi dihat za ovratnik, Lipa zelenela je), preko ljubavnih pjesama (Čakaj me, Naj ti poljub nariše ustnice koju upravo slušate), pa sve do pjesama sa socijalnom i političkom tematikom (Praslovan, Naša Lidija je pri vojakih). Dok su se njihovi “prethodnici” iz sastava Buldožer bavili divljim humorom, pjesme Lačnog Franza bile su ispunjene s auto ironijom, čak kad su opisivali i mračne teme. Okosnicu sastava činili su frontman i tekstopisac Zoran Predin i gitarist Oto Rimele. Najuspješniji period u radu sastava bio je krajem 80ih, kada objavljuju albume Ikebana, Adijo pamet, Ne mi dihat za ovratnik, i Na svoji strani (zadnji album u originalnom sastavu). Posljednji album objavili su 1994, a Lačni Franz zvanično prestaje postojati 1997. nakon objavljivanja nekoliko kompilacijskih albuma.

Zoran Predin nastavlja solo karijeru pjevajući hitove poput; Praslovan, Bog nima telefona, Vaterpolist, Čakaj me ili Naj ti poljub nariše ustnice, koje su postale dio njegovog koncertnog repertoara.

Do kratkog ujedinjenja sastava dolazi u zimu 2005. kada održavaju seriju koncerata u Sloveniji, Beogradu i Zagrebu, da bi se opet razišli 2006.

Nakon pauze od preko dva desetljeća, 2016. Lačni Franz ponovo se okuplja i ponovo pod vodstvom Zorana Predina objavljuje studijski album Svako dobro u izdanju Croatia Recordsa. Riječ je nedvojbeno o jednom od najiščekivanijih albuma zadnjih godina i najvećih diskografskih događaja u regiji, koji donosi deset potpuno novih Predinovih autorskih pjesama, a svoj doprinos kao autor glazbe na jednoj pjesmi je dao i Oto Rimele.

(1569)

Kategorija: 80te, Jugoton TV