Psihomodo Pop – Ja volim samo sebe

Godina: 1988 |

Psihomodo Pop nastao je 1983. godine nakon raspada kultne punk rock grupe Klinska Pomora iz koje dolazi pjevač Davor Gobac i pridružuje se kultnoj underground grupi Neron. Neron nedugo nakon dolaska Gobca mijenja ime u Psihomodo Pop. Psihomodo Pop svoj glazbeni izričaj gradi na čvrstom post punk rock temeljima, a od samih početaka propagiraju žestoke i uvjerljive koncertne nastupe, koji se mogu usporediti sa samim Rolling Stonesima, Ramonesima, Iggy Popom.

Upravo je na koncertima Psihomodo Popa publika mogla na najbolji način vidjeti i osjetiti da rock’n’roll nije samo glazba nego i stil života. Zbog beskompromisnog pristupa u glazbenom i scenskom izrazu Psihomodo Pop imao pet godina status demo grupe.

Napokon, krajem 1988. godine izlazi prvi album ‘Godina Zmaja’ koji ih odmah uzdiže kao jednu od vodećih grupa na tadašnjoj rock sceni. Hit-pjesma ‘Ja Volim Samo Sebe’ nesuđena je pjesma godine. Na albumu prvijencu nalaze se hitovi koji i dan danas pale i žare na Psihomodo live nastupima kao što su: “Frida”, “Ramona”, “Nebo”, “Kad Sam Imao 16”, “Telegram Sam”… to su pjesme koje su postale klasika domaće rok scene.

Iste godine Psihomodo Pop nastupa na ‘Great prize of Netherland’ (Velika nagrada Nizozemske) gdje su u konkurenciji od čak 600 rock grupa odabrani među šest najboljih. Ovaj uspjeh nije prošao nezapaženo, pa se tada za Psihomodo Pop zainteresirao jedan od najpopularnijih voditelja MTV-a Marcel Vanthil koji ih je uvrstio u svoj program sa engleskom verzijom pjesme “Ja Volim Samo Sebe” preimenovanu u “I’m In Love With Gobac”, naravno za koju je snimljen spot na koncertu u Amsterdamu. Veličina tog uspjeha daje i saznanje da je to ujedno bio i prvi video spot sa ovih prostora emitiran na MTV-u.

Nakon uspješnih nastupa u Nizozemskoj na svjetski poznatim pozornicama (Paradiso, Milky way…) Psihomodo Pop 1989. izdaje live album ‘Live In Amsterdam’.

1990. grupa odlazi na tromjesečnu turneju po tadašnjem SSSR-u gdje su održali šezdesetak rasprodanih koncerata. Turneja rezultira objavljivanjem video kasete ‘Briliant Video Psihomodo Pop’. Ti snimci se pojavljuju i na kompilaciji ‘Zg Rock Forces Live’ na kojoj su pored Psihomoda i Prljavo Kazalište, Film i Parni Valjak. Kruna te godine za Psihomodo je nastup sa svjetski poznatom punk rock grupom, ujedno i velikim uzorima Psihomoda, legendarnih Ramones na koncertima u Ljubljani i Zagrebu.
Slijedi objavljivanje je drugog studijskog albuma ‘Sexy Magazin’ koji je imao odličan odjek kod publike i Psihomodu osigurao siguran proboj prema samom vrhu domače rock scene.

1992. godine izlazi treći studijski album ‘Tko Je Ubio Mickey Mousea”‘ na kojem su, izmedu ostalih, i pjesme koje je grupa izvela u brojnim dječijim TV emisijama, največi hit kojeg Psihomodo i dan danas sviraju uživo je obrada Ramonesa “Volim Crtane Filmove”.

Krajem 1993. Psihomodo izdaju novi album ‘Srebrne Svinje’ koji sadrži hitove ‘Osječam Se Haj’, “Natrag U Garažu” i obradu Rolling Stones klasika ‘Starfucker’. Za pjesmu ‘Starfucker’ snimljen je spot u suradnji s, do tada nepoznatim, Radislavom Jovanovim-Gonzom koji je svojom kvalitetom nametnuo nove standarde u hrvatskoj video produkciji. Spot je 1994. osvojio nagradu Oktavijan na Filmskom festivalu u Zagrebu, te nagradu Porin za najbolji spot 1995. godine. Tada Psihomodo napušta originalni član i autor, gitarist Saša Radulović – Sale, a u bend dolazi novi član, Jurij Novoselić – Kuzma, saxofonist, klavijaturist, poznat po radu sa grupama Film, Haustor, Disciplina Kičme,….

Krajem 1995. Psihomodo objavljuju album ‘Unpljugd’, koji je zapravo ‘The Best of’ snimljen na akustičnim instrumentima po uzoru na tada vrlo popularan trend u svijetu pod nazivom “Uplugged”. S ovog albuma skinuta je hit pjesma ‘Natrag U Garažu’ za koju je Gonzo režirao video spot koji je 1996. godine bio najprikazivaniji video spot na HTV-u kao i na drugim TV postajama. Slijedi do sada najuspješnija turneja sa gotovo svim rasprodanim koncertima a ‘Unpljugd’ najslušaniji i najprodavaniji album Psihomoda, slobodno možemo reči da je tada vladala prava Psihomodomania.

1997. izlazi novi album “Sextasy” koji nije bio samo tonski zapis, već interaktivni CD sa podacima o članovima grupe i prigodnim igricama. Omot DC-a kojeg su izradili studio za dizajn “Božesačuvaj” je nagraden Porinom, a hit pjesme “Bože Čuvaj Psihomodo” i “Mila” postaju broj 1. na mnogim top listama.

1999. PSIHOMODO POP objavljuje koncertni album “Eine Grosse Hit Parade” snimljeni u mariborskom “Štuku”.

2000. godine izlazi album pod naslovom ‘Debakl’ s kojeg su skinuta četiri singla za koje su snimljeni video spotovi: ‘Debakl’, ‘Baby’, ‘Duga Devetka’ i ‘Cijeli Sam Od Stakla’. 2001. album ‘Debakl’ dobiva nagradu Porin za najbolji rock album.

Svoju dvadesetogodišnjicu Psihomodo slave objavljivanjem duple “best of” kompilacije “Tekućih 20” na prvom CD-u nalazi presjek hitova, a na drugom do tada neobjavljene snimke nastale uglavnom prije prvog albuma.

2004. Psihomodo objavljuju novi studijski album “Plastic Fantastic” na kojem se nalaze hitovi ” Linoleum Boy”, “Daj Mi Pusu”, “Lagano Padam” i “Baš Kao” za koju je snimljen video spot i to na koncertu proslave 20-godišnjice u prepunom zagrebačkom Domu Sportova.

Izdavač: Jugoton ‎– LSY 68116 | Format: Vinil, LP, Album | Žanr: Rock

(3188)

Kategorija: 80te, Jugoton TV