Jasna Zlokić – Skitnica

Godina: 1984 |

Jasna Zlokić počinje se baviti glazbom već kao sedmogodišnja djevojčica nastupajući u dječjem kazalištu. Kao tinejdžerka nastupa na festivalima pjevača amatera, da bi 1974. godine osvojila titulu Prvog glasa Dubrovnika. Pobjeda na natjecanju amatera u Splitu ´81 godine odvodi je na finale u Sisak gdje osvaja pobjedničku lentu što joj donosi kao posebnu nagradu i poziv da slijedeće godine nastupi u seniorskoj konkurenciji na Splitu ´82. Predstavlja se skladbom “Nina, nana” te joj je dodijeljena nagrada najbolje debitantice. Nastupa i na Splitu ´83 s “Ne znam koji vjetar puše”, te na Splitu ´84 s Dujmićevom skladbom “Skitnica”. Ta je skladba postala, ne samo prjelomnica, već i odrednica njene karijere. Stotine tisuća prodanih ploča i držanje vrha popularnosti cijele te godine najbolji su dokaz pjevačke afirmacije Jasne Zlokić. Iste jeseni osvaja i Zagrebfest opet s Dujmićevom skladbom “Povedi me”. Godinu je zaokružila osvajanjem titule najbolje pjevačice za 1984. godinu.

Već na slijedećem Splitu 85 sa skladbom “Pjesmo moja” osvaja treće mjesto. 1986. nastupa na Splitu a tekst pjesme izaziva sklandal na festivalu, pjesma se nije smjela na radiju puštati do 1990. Iste godine pobjeđuje na cavtatskom Karnevalfestu s pjesmom “Ne spominji stare ljubavi”.

Splitski festival ´87 obilježila je Runjićevom skladbom “Adio bella” koja postaje velikim hitom. S istom pjesmom osvaja drugo mjesto na Madeirasong festivalu. Na Splitskom festivalu 1988 osvaja 2. mjesto s pjesmom “Lutajuće srce”. Pobjeđuje na festivalu “Mesam” s pjesmom “Noć i dan”. U izuzetno jakoj konkurenciji, ponovo osvaja titulu Pjevačice godine 1988. Kako je bilo vrijeme da se okuša i na Eurovizijskim pozornicama, ´89 nastupa na tadašnjoj “Jugoviziji” (osvaja 5. mjesto), međutim pobjedu je odnijela Grupa Riva ujedno i pobjednica “Eurovizije”. Iste godine Jasna pobjeđuje na Zagrebfestu s pjesmom “Kad odu svi”.

Svoju dugogodišnju uspješnu glazbenu karijeru oplemenila je sa više od sto osamdeset humanitarnih koncerata,a svoj umjetnički dignitet temeljen na izrazitoj glazbenoj kvaliteti održava i danas.

Izdavač: Jugoton ‎– CAY 1505 | Format: Album | Godina: 1984 | Žanr: Pop | Stil: Šlager

(2533)

Kategorija: 80te, Jugoton TV